Friday, September 26, 2025

RESIPI: SOTONG MASAK HITAM

 

 
Versi Simple

 
 
Bahan-bahan
 

  • Sotong yang dibersihkan tanpa dibuang kantung dakwat (anggaran 10-20 ekor ikut banyak mana yang nak) boleh dikurangkan kantung dakwat kalau tak mahu hitam sangat. Kantung dakwat juga boleh diasingkan juga jika mahu.
  • Halia 1 inci dipotong (boleh juga ditumbuk jika mahu)
  • Bawang merah 2-3 ulas boleh lebih mengikut kuantiti sotong, dipotong (boleh juga ditumbuk jika mahu)
  • bawang puting dalam anggaran 2-3 ulas juga boleh lebih mengikut kuantiti sotong, dipotong (boleh juga ditumbuk jika mahu)
  • 1-2 batang serai diketuk
  • Cili padi, diketuk atau dipotong 

 

Cara-cara 

  • Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang dipotong atau ditumbuk dan juga serai tadi sehingga naik bau.
  • Apabila sudah naik bau, boleh masukkan sotong yang telah dibersihkan tanpa dibuang dakwat. Jika kantung dakwat telah diasingkan, boleh masukkan kantung dakwat dahulu.
  • Kacau untuk biarkan kantung dakwat pecah, dan dakwat yang pecah akan keluar menjadi kuah.
  • Perasakan dengan garam, serbuk perasa, serta masukkan asam keping atau sedikit air asam jawa jika mahu ada rasa masam sedikit. Garam jangan lebih sangat kerana dakwat sotong sudah sedikit masin.
  • Jika rasa semua dah okay boleh masukkan cili api dan kacau sebentar dan tutup api kerana sotong kalau masak terlalu lama akan kecut dan keras. 

 
 
Menu ni kalau pekena dengan nasi putih panas-panas memang sedap, bagi yang tertanya-tanya apa rasa sotong masak hitam ni yang guna dakwat sotong..bagi saya rasa dia ada lemak-lemak masin sedikit, sedap (bagi saya la, sebab tekak orang lain-lain kan)
 
 
 
 

 

Untuk yang gambar second ni saya cuba resipi versi johor/singapura yang Atikah Suhaimie post di Tiktok dia di @atikahsuhaimeeee , ini banyak sikit bahan yang digunakan tapi yang ni pun sedap sangat-sangat!. Bagi yang nak cuba versi ni you guys boleh tonton cara-cara untuk masak di Tiktok Atikah Suhaimie di video yang mak dia datang dari Singapura masakkan untuk dia semasa dia pregnant.

 

Okay, sekian itu saja..saja berkongsi resipi sebab rasa macam lama tak buat entri resipi kan. Hahahah

 

Sekian, Wassalam 

 

 



7 comments:

Suria Amanda said...

Wah menarik..pernah makan spaghetti guna dakwat sotong ni...sedap...tapi x pernah masak sotong macam ni lagi...menarik ni...boleh cuba

Ana Jingga said...

kak ana pernah makan sekali di restoran Semporna Sabah di Kepong , sedap juga :)

syazwan tahir said...

Sedap kak, boleh cuba buat..rasa dia lemak2 masin...pekena dgn nasik panas2, boleh tiga pinggan tau

syazwan tahir said...

Sedap kan? saya lepas pandai buat resipi ni 3 kali jugak masak..hehe

fanny Nila (dcatqueen.com) said...

Ini makanan fav sayaaa. 😍😍. Tapi tak pernah buat sendiri, tak pandai buat. Jadi kalo teringin cumi hitam, pasti ke restoran yg menjual 😁

Amie said...

Sedap sangat ni sotong masak hitam dengan dakwat sotong ori.
Dulu waktu kecik selalu makan begini, tapi sekarang jarang masak sotong.

Tot said...

Ini lah lauk feveret saya sejak kecil. Gaul-gaul dengan nasi kuah hitam sotong tu, memang sedap. 😋